“VDS Nedir?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız, muhtemelen bir web sitesine sahip olmak istiyorsunuzdur veya sadece öğrenmek mi istiyorsunuz? Hadi basitçe biraz neyin neyismiş bahsedelim.
Server dediğimiz sunucuların, sahip olduğunuz web sitelerini barındırmalarına göre sınıflandırabileceğimiz 3 farklı çeşidi bulunmaktadır:
- Fiziksel Sunucu (Dedicated Server)
- Sanal Sunucu (VPS, VDS)
- Bulut Sunucu (Cloud Server)
Sunuculara internetin kalbi demek yanlış bir tabir olmaz, bu 3 sunucu tipi arasında en verimli olan VDS’i şimdi daha yakından inceleme vakti.
Ne demek olduğuna bakarsak VDS “Virtual Dedicated Server”, yani “Sanal Atanmış Sunucu” anlamına gelir. Tam Türkçe karşılığı olmasa da “Paylaşımlı Özel Sanal Sunucu” diye de belirtebiliriz. Tanımı ise; sanallaştırma denilen teknoloji kullanılarak, tek bir sunucunun birden fazla ve birbirinden tamamen bağımsız küçük sunuculara bölünmesi, bununla birlikte her birinin tekil birer sunucu görevi görebilmesi anlamına gelmektedir.
Bu da demek oluyor ki eğer web sitenizi bir VDS sunucuda barındırıyorsanız, bölünen küçük sunuculardan birisinde size özel olarak ayrılmış ram ve işlemci gibi kaynaklar tamamen size aittir ve sizden başka bir site sahibinin sizin kaynaklarınızı kullanması mümkün değildir.
Kaynaklar birbirini etkilemediğinden dolayı, bir VDS sunucusundaki fazla kaynak kullanımı ya da o sunucuya yapılan saldırı, diğer sunucuların hiçbirini etkilememektedir. Her küçük sunucu istediği işletim sistemini kullanabilmektedir, fiziksel sunucudan da bir farkı olduğunu söyleyemeyiz.
VDS ve VPS Sunucularının Farkı
VPS (Virtual Private Server)’den en temel farkı; VPS’de sunucunun bölünmesi yazılımsal olarak yapılırken, VDS’de bu işlem donanımsal olarak yapılmaktadır.
VDS, son dönemlerin en popüler ve en verimli bulut sunucu hizmetlerinden biridir. Eğer Paylaşımlı Hosting kullanıyorsanız, mutlaka VDS Hosting’e geçmenizi tavsiye ederiz.
Eğer siz de VDS Hosting kullanmak istiyor, ya da başka bir servisten webs sitenizi taşımak istiyorsanız, buradan paketlerimizi inceleyebilir ve uygun fiyatlı paketlerimizden birisini tercih edebilirsiniz. Her yerde sunulamayan, kendi müşteri panelinizden sunucunuzu kontrol edebilme, işletim sisteminizi değiştirebilme, istediğiniz zaman açıp kapatabilme vb. ayrıcalıklardan da bahsetmeyi unutmayalım. Daha fazla bilgi için ekranın sağ altındaki bulunan Canlı Destek’den bize ulaşın!
Şu yazımız da ilginizi çekebilir: VPS Nedir?